Svijet
0

Previranja u političkim vrhovima kine i sjeverne koreje

FENA
Britanski Sunday Times posvećuje pažnju dvjema dalekoistočnim temama - glasinama da se nešto ozbiljno događa u Sjevernoj Koreji, te da je vjerojatno riječ o pogoršanju zdravstvenog stanja predsjednika Kim Jong-ila i također glasinama da najpopularnijem kineskom političaru - premijeru Wenu Jiabau prijeti smjena.

Južnokorejska obavještajna služba provjerava izvještaje da su sjevernokorejski diplomati dobili nalog da se ne udaljavaju od svojih ambasada i čekaju "važnu poruku" od svoje vlade.

Stručnjaci za međunarodnu politiku podijeljeni su međutim u vezi s tim što bi moglo stajati iza ovoga poteza.

Dok je pažnja svijeta usmjerena na zdravstveno stanje sjevernokorejskog čelnika, za koga se vjeruje da je pretrpio moždani udar, došlo je do naglog povećanja napetosti između Sjeverne i Južne Koreje.

Predsjednik Kim Jong-il je inače ostvario političku pobjedu s uklanjanjem njegove zemlje s američke "crne liste" zemalja koje sponzoriraju terorizam, piše Sunday Times.

Što se tiče kineskog premijera Wena, jedan uticajni list u Hong Kongu je objavio da su zastupnici tvrde stranačke politike u Komunističkoj partiji Kine poveli orkestriranu kampanju protiv njega optužujući ga za povlađivanje Zapadu. U Kini poznat kao "deda", 66-godišnji Wen Jiabao pokazao je novo lice kineske politike tokom potresa u Sechuanu, gdje je osobno tješio žrtve te velike katastrofe.

Wenova reputacija političara koji se zalaže za "univerzalne vrijednosti" potiče još od 1989. kada se zajedno s reformatorskim glavnim tajnikom Komunističke partije sastao s demonstrantima na trgu Tienanmen. Ubrzo poslije toga su oba političara nestala sa scene.

Wen se polako vratio na političku scenu 2003. a prošlog marta je došao na položaj premijera pod predsjednikom Huom Jintaom, s kojim provodi politiku jačanja radničkih prava i zadržavanja državne kontrole nad ekonomijom.

Njegovi protivnici ga optužuju da je u izjavama stranim medijima isuviše općenito govorio o demokratskim vrijednostima i poštovanju ljudskih prava, iako nema nikakvih dokaza da se on udaljio od zvanične državne politike, prenosi Sunday Times.