Kineski premijer
0

Prevencija novog gripa "izuzetno težak" zadatak

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kineski premijer Ven Điabao upozorio je danas da se Kina suočava s "izuzetno teškim" zadatkom sprječavanja širenja novog gripa i pozvao na vakcinaciju što većeg broja građana, kao i pojačan rad na proizvodnji vakcina.

"U ovom trenutku situacija na polju prevencije gripa je izuzetno teška i može doći do naglog povećanja (broja oboljelih) ili širenja (gripa) na pojedinim područjima", rekao je Ven tokom posjete jednoj dječijoj bolnici u Pekingu.

On je dodao da građani moraju da budu podstaknuti da se vakcinišu što je prije moguće, a istraživanje i proizvodnja vakcina moraju da budu pojačani.

Kineski premijer je istaknuo da je neophodno ozbiljno raditi na smanjenju broja teških i smrtnih slučajeva, kao i da vjeruje da je vlada sposobna da uspješno sprovede rad na prevenciji bolesti.

Državna televizija je emitovala snimke Vena, s maskom na licu, kako razgovara s djecom, njihovim roditeljima i osobljem bolnice, prenio je Reuters.

Kineski ministar zdravlja Čen Džu upozorio je u septembru da se Kina suočava s ozbiljnom situacijom kada je riječ o suzbijanju novog gripa, s početkom rada škola i porastom broja oboljelih.

U Kini je do sada registrovan 44.981 slučaj zaraze virusom H1N1, od čega šest smrtnih slučajeva, a posljednji danas u provinciji Hejlonđang.

Kako je javila kineska državna agencija Sinhua, talas hladnog vazduha koji je zahvatio sjeverni dio Kine mogao bi da poveća rizik oboljevanja od novog gripa.

Kineski ministar zdravlja je u septembru rekao da je cilj vlade proizvodnja 26 miliona vakcina do kraja oktobra, a 65 miliona do kraja godine.