Bernard Kouchner
0

Prevelika pažnja se pridaje ljudskim pravima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner upozorio je na preveliku pažnju što se, po njegovu mišljenju, u vanjskoj politici pridaje ljudskim pravima.

"Ne možemo voditi vanjsku politiku samo pod aspektom ljudskih prava", izjavio je Kouchner u razgovoru za Le Parisien u povodu 60. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Razgovor je objavljen u izdanju od srijede. Kouchner je između ostaloga izjavio i da je uspostava državnog tajništva za ljudska prava u Francuskoj bila pogreška.

"Postoji stalno proturječje između ljudskih prava i vanjske politike države", rekao je šef francuske diplomatije. "To proturječje može biti korisno, ali mora li mu se osnivanjem državnog tajništva odmah dati službeni karakter?" - upitao je.

Sadašnja francuska državna tajnica za ljudska prava Rama Yade "učinila je što je mogla", rekao je Kouchner.

Yade je, tvrde mediji, izazvala bijes francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja jer je odbila kandidaturu za Evropski parlament. Sarkozy ju je navodno na taj način namjeravao udaljiti iz vlade.

Prošle godine je 31-godišnja Yade dospjela u središte diplomatskog skandala kad je oštro kritizirala prijam u Parizu u čast libijskog predsjednika Muamera Gadafija.

Državna tajnica ubuduće se treba u prvom redu brinuti o dječjim pravima i o silovanim ženama, predložio je Kouchner.

"Nije potrebna titula kako bi se nešto postiglo", zaključio je francuski ministar vanjskih poslova, prenio je Dnevnik hr.