{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prevelika opasnost od nuklearnog terorizma

F
20.11.2008. u 12:44
0
2
Prevelika opasnost od nuklearnog terorizma
0
Prevelika opasnost od nuklearnog terorizma
Foto: Reuters
U jednome novom američkom izvještaju navodi se da je svijet još uvijek suočen s jakim rizikom da bi se teroristi mogli domoći nuklearne bombe, te poziva novoizabranog predsjednika Baracka Obamu da smanjenje tog rizika učini prioritetom američke sigurnosne politike i diplomatije.
Novi izvještaj, naslovljen "Securing the Bomb 2008", kaže da je postignut značajan napredak u smanjenju opasnosti od nuklearnog terorizma. Upozorava se, međutim, da u tim nastojanjima još uvijek postoje nepokrivena područja te da je opasnost da se teroristi domognu nuklearnog oružja i dalje neprihvatljivo velika, izvještava VoA.

Autor izvještaja profesor s Harvarda Matthew Bunn kaže da je mogućnost katastrofalnog napada vrlo stvarna: "To bi spalilo središte nekog velikog grada. Centar Washingtona ili Manhattan bili bi pretvoreni u radioaktivna zgarišta koja bi desetljećima bila neupotrebljiva za život. To bi imalo duboke, katastrofalne posljedice po naše društvo, a odrazilo bi se i u čitavom svijetu."

Ova studija je sedmi godišnji izvještaj Centra Belfer za znanost i međunarodne poslove Sveučilišta Harvard. Naručila ju je neprofitna organizacija Nuclear Threat Initiative, sa sjedištem u Washingtonu. U izvještaju se nabraja niz događaja diljem svijeta u nekoliko zadnjih godina koji, kako je rečeno, osvjetljavaju rizik loših sigurnosnih uvjeta na nuklearnim postrojenjima.

Među takvim incidentima je oružani prepad na lokaciju u Južnoj Africi gdje se nalaze stotine kilograma visoko obogaćenog urana; zatim, hapšenje jednog ruskog pukovnika zbog traženja mita kako bi "zatvorio oči" pred kršenjima sigurnosnih propisa na nuklearnim lokacijama; te rastuća prijetnja terorista u okružju sukoba u Pakistanu.

U izvještaju se kaže da materijali za izgradnju atomske bombe postoje u stotinama zgrada u desecima zemalja u svijetu. Profesor Bunn kaže da trenutno oko 130 znanstveno-istraživačkih reaktora diljem svijeta još uvijek kao gorivo koriste visoko obogaćeni uran.

"Mislim da se radi o ozbiljnom problemu jer su mnogi od tih nuklearnih objekata obuhvaćeni minimalnim sigurnosnim mjerama. Neki od njih se nalaze u sklopu studentskih kampusa i na drugim lokacijama gdje ustvari nije moguće provesti onakve sigurnosne mjere kakve bi, po mom mišljenju, bile neophodne u slučajevima kad govorimo o potencijalnom materijalu za izradu atomskih bombi", kaže ovaj američki znanstvenik.

U izvještaju se kaže da je zadnjih godina postignut napredak na području bivšeg Sovjetskog saveza: pod pokroviteljstvom SAD-a završena je sigurnosna nadgradnja i modernizacija 75 posto zgrada u kojima se nalaze materijali prikladni za izradu oružja, te oko 65 posto ruskih lokacija na kojima se nalaze nuklearne bojeve glave.

U studiji se ističe da i dalje ostaju otvoreni neki veliki problemi – od krađe koju bi proveli "insajderi" i korupcije, pa do hroničnoga premalog ulaganja u nuklearnu sigurnost. Predlaže se proširenje napora za osiguravanje nuklearnih materijala u Kini, Indiji, Pakistanu i Južnoj Africi.

Studija poziva slijedećeg američkog predsjednika da spriječi nuklearni terorizam, a profesor Bunn kaže da novoizabrani predsjednik Barack Obama treba ubrzati napore u borbi protiv te prijetnje: "Za sprečavanje nuklearnog terorizma treba im sveobuhvatna strategija, počevši s vrhunskim osiguravanjem nuklearnih zaliha svugdje u svijetu – da se za svaki komad nuklearnog oružja, svaki kilogram plutonija ili visoko obogaćenog urana, gdjegod se on nalazio, tačno zna da je osiguran i da je na svom mjestu."

Profesor Bunn kaže da bi administracija Baracka Obame trebala imenovati visokog dužnosnika Bijele kuće – s izravnim pristupom predsjedniku! – za nadgledanje svih napora na sprečavanju nuklearnog terorizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: