New York
0

Prevareni francuski investitor prerezao vene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski menadžer investicijskih fondova koji je uložio 1,4 milijarde dolara u piramidalnu shemu Bernarda Madoffa ubio se u svom njujorškom uredu, saopćila je policija.

Rene-Thierry Magon de la Villehuchet (65) pronađen je kako sjedi za svojim stolom s prerezanim venama, saopćio je portparol njujorške policije Paul Browne, javio je BBC.

Bočica s pilulama pronađena je pokraj njega, ali nije bilo oproštajnog pisma.

Madoff je optužen da je vodio 50 milijardi dolara vrijednu prevarantsku piramidalnu shemu koja je uništila investitore širom svijeta. Veliki fondovi poput Villehuchetovog posebno su teško pogođeni.

Pariške novine La Tribune pišu da je on proveo proteklu sedmicu pokušavajući "danju i noću pronaći način da nadoknadi novac svojim ulagačima".

Villehuchet, koji je oženjen, ali je bez djece, bio je suosnivač investicijske firme Access International.

Madoffova prevara pogodila je investitore s Wall Streeta i agencije širom svijeta, iako je puni obim gubitaka još nepoznat. On je u kućnom pritvoru u svom stanu na Manhattanu i njegova sredstva su zamrznuta.

Drugi investitor koji je dao je Madoffu na upravljanje dva miliona dolara poduzeo je zakonsku akciju protiv američkih finansijskih regulatora.

Phyllis Molchatsky, 61-godišnja penzionerka iz New Yorka, tražila 7,1 miliona dolara odštete od američke Komisije za berze i vrijednosne papire (SEC). Vjeruje se da je to prvi pokušaj investitora da izvuče gubitke od SEC-a.