Svijet
0

Pretrage olupine Concordije obustavljene zbog nevremena

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pretrage oko olupine kruzera Concordia koji se 13. januara nasukao na mali talijanski otok Giglio prekinute su u srijedu, kao i pripreme za ispumpavanje goriva, saopćile su vlasti.

"Zbog loših vremenskih prilika, potraga za nestalim osobama odmah je obustavljena. Nastavit će se kada se ocijeni da su prilike povoljne za sigurnost spasilaca", rekao je u saopćenju povjerenik vlade za katastrofe Franco Gabrielli.

Do sada je pronađeno 16 tijela, od kojih je 9 formalno identificirano, prema saopćenju civilne zaštite. Još se traga za 16 tijela.

Trebalo bi da vlasti u toku dana, srijede, odluče, zavisno od meteoroloških uvjeta, da li nizozemska kompanija Smit može nastaviti svoje „preliminarne operacije“ ispumpavanja 2.380 tona goriva koje se nalazi u rezervoarima kruzera. Gorivo prijeti okolišu malog otoka, koji se nalazi usred velikog prirodnog pomorskog parka u Toskani.

Costa Concordia se nasukao navečer 13. januara sa 4.229 osoba na brodu, nakon što je udario u stijenu na udaljenosti oko 300 metara od obale.