{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda u predmetu "Milutinović i drugi" 26. februara

F
24.2.2009. u 15:13
0
0
Presuda u predmetu "Milutinović i drugi" 26. februara
0
Presuda u predmetu "Milutinović i drugi" 26. februara
Izricanje presude u predmetu Milutinović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest visokih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i bivše SR Jugoslavije optuženih za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. zakazano je za četvrtak 26. februara.
Ova presuda će biti prva koju Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslviji (ICTY) izriče za zločine koje su navodno počinile srpske snage protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.

Optuženi u ovom predmetu, koji su svi nekadašnji saradnici bivšega jugoslavenskog vođe Slobodana Miloševića, jesu bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, potpredsjednik jugoslavenske vlade Nikola Šainović, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, generali Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i general srpske policije Sreten Lukić.

Tužilaštvo ovu šestoricu tereti za navodnu kampanju terora i nasilja usmjerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba na Kosovu tokom 1999. godine. Krivična djela za koja se terete su, među ostalim, deportacije i prisilno premještanje nekoliko stotina hiljada ljudi kao i ubistva i progon hiljada kosovskih Albanaca.

Jugoslavenski vođa Slobodan Milošević postao je prvi aktuelni šef neke države optužen za ratne zločine kada je ICTY protiv njega 1999. godine podigao optužnicu za navodne zločine na Kosovu. Sudilo mu se za navedene optužbe kao i za navodne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 2002. do 2006. godine, ali je on umro prirodnom smrću pred sam kraj suđenja i prije nego što je izrečena presuda.

Međunarodni sud (ICTY) podigao je optužnice protiv ukupno devet najviših zvaničnika Srbije i Jugoslavije za zločine koje su navodno počinile srpske snage na Kosovu 1999. godine.

Vlajko Stojiljković, visoki policijski zvaničnik blizak Miloševiću, također je optužen, ali je izvršio samoubistvo u Beogradu 2002. godine. Vlastimir Đorđević, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne sigurnosti, bio je u bijegu do hapšenja u junu 2007. godine. Njegovo suđenje je počelo 27. januara 2009. godine.

U optužnici tužilaštva protiv Milutinovića i saoptuženih navodi se da su oni učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj, između ostalog, da promijeni etničku ravnotežu na Kosovu kako bi se osigurala stalna srpska kontrola nad tom teritorijom.

Optuženi i drugi članovi ovog udruženog zločinačkog poduhvata koristili su ovlaštenja koja su im bila na raspolaganju kao političkim i vojnim vođama da bi postigli cilj kažnjivim sredstvima koja su se sastojala od sistematske kampanje terora i nasilja širokih razmera, koja je, među ostalim, obuhvatala deportacije, ubistva, prisilna premještanja i progone usmjerene protiv albanskog stanovništva na Kosovu.

Tužilaštvo navodi da su snage Srbije i SR Jugoslavije širom Kosova sistematski granatirale gradove i sela, palile i kuće i poljoprivredna gazdinstva i uništavale kulturne i vjerske institucije kosovskih Albanaca, ubijale civile kosovske Albance i druga lica koja nisu imala aktivnog učešća u sukobima i seksualno zlostvaljale žene kosovske Albanke.

Suđenje je počelo 10. jula 2006. a tužilaštvo je 1. maja 2007. završilo izvođenje svojih dokaza, nakon što je pozvalo 113 svjedoka. Odbrana je počela izvođenje svojih dokaza 6. augusta 2007. i okončala ga 16. maja 2008. nakon što je ukupno pozvala 118 svjedoka. Vijeće je pozvalo dva svjedoka.

Završne riječi su održane od 19. do 27. augusta 2008. tokom čega je tužilaštvo zahtijevalo raspon kazni od 20 godina do doživotne kazne zatvora, a odbrana zahtijevala oslobađajuće presude za svih šest optuženih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: