Svijet
0

Presuda Saddamu očekuje se 16. oktobra

FENA
Suđenje Saddamu Husseinu i sedmorici njegovih najbližih saradnika, koje je počelo prije devet mjeseci, odgođeno je do sredine oktobra kada bi pet sudija trebalo da izrekne presudu bivšem iračkom predsjedniku.

Završno saslušanje okončano je u četvrtak bez Saddama u sudnici, gdje su se pojavila dvojica od njegovih saradnika insistirajući na svojoj nevinosti i optužujući sud za predrasude.

Glavni sudija Rauf Abdel Rahman je objavio da se suđenje odgađa do 16. oktobra kada se očekuje presuda, prenijele su agencije.

Saddam i njegovi saradnici optuženi su za ubistvo 147 šiita u znak odmazde pošto je u mjestu Dudžail 1982. godine pokušan atentat na kolonu vozila u kojoj se nalazio bivši diktator.

Tužilaštvo je zatražilo smrtnu kaznu za Saddama i dvojicu njegovih saradnika.

Prema iračkom zakonu uobičajeno je izvršenje smrtne kazne vješanjem, ali je Saddam rekao kako zaslužuje ako bude osuđen na smrt, da umre kao vojnik pred streljačkim vodom, a ne "kao običan kriminalac".

Drugo suđenje Saddamu Husseinu odnosi se na genocid protiv etničke zajednice Kurda u Iraku tokom 80-ih godina, a bivši irački predsjednik bi tim povodom trebalo da se pojavi u sudnici 21. augusta, prenosi AP.

Saddam, koji je iz protesta zbog toga što mu se sudi za zločine protiv čovječnosti štrajkovao glađu i bio smješten u bolnicu, pojavio se prije dva dan prvi put pred sudom otkada je 8. jula počeo štrajk. On je tada rekao da je u sudnicu doveden protiv svoje volje.

Tim Saddamovih branilaca bojkotirao je posljednje zasjedanje suda nakon njegove odluke da stupi u štrajk glađu.

Suđenje Saddamu Husseinu i njegovim saradnicima zasjenilo je ubistvo triju advokata odbrane i ostavka prvog sudije usljed vladinog miješanja u proces.