ICTY
0

Presuda po žalbi Milanu Martiću zakazana 8. oktobra

FENA
Iduće sedmice, 8. oktobra, Žalbeno vijeće će donijeti presudu u slučaju protiv Milana Martića, jednog od najviših zvaničnika kojima sudi tribunal, saopćila je na redovnom brifingu o sedmičnim aktivnostima Tribnunala glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić.

U junu 2007. Martić, bivši ratni politički vođa hrvatskih Srba, osuđen je na 35 godina zatvora zbog progona, ubistava, mučenja, deportacija i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih tokom ranih devedestih protiv Hrvata i drugih nesrba u Hrvatskoj. Obje strane uložile su na žalbu na prvostepenu presudu. Odbrana je tražila oslobađanje od krivice ili novo suđenje na osnovu nekoliko navodnih grešaka u zakonu i činjenicama. Tužba je predstavila drugi temelj za žalbu, tražeći izmjenu kazne zbog navodne greške u zakonu. Saslušanja po žalbama održana su 25 i 26. juna, saopćila je Jelačić.

Radna grupa Vijeća sigurnosti UN-a za ad hoc tribunale učinit će dvodnevnu posjetu ICTY-u. Cilj posjete je povezan s pravnim i finansijskim pitanjima povezanim s Tribunalom, njegovim predsjednikom i ostalim ključnim osobljem. Predsjednik Tribunala, sudija Fausto Pocar, posjetit će London 6 i 7. oktobra, gdje će učestvovati na konferenciji Vijeća Evrope o međunarodnim sudovima i tribunalima. Predsjednik Pocar učestvovat će u raspravi posvećenoj ulozi međunarodnih sudija kao ključnih aktora međunarodne pravde.

Ona je najavila da će u ključnoj odluci u ponedjeljak registrar Tribunala Hans Holthius poručiti Vojislavu Šešelju da će zbog njegove zloupotrebe privilegiranih komunikacijskih sredstava, komunikacija s njegovim timom pravnih savjetnika biti predmetom nadzora u pritvorskoj jedinici u periodu od 30 dana. Šešelj ima pravo da uloži žalbu na odluku predsjednika Tribunala.

Govoreći o rasporedu suđenja, Jelačić je izjavila da je nastavak suđenja Momčilu Perišiću, koji je zakazan za danas, odgođen dok se ne riješe pitanja vezana s imenovanjem sudija. Revidirani datum nastavka suđenja bit će pravovremeno objavljen.

Suđenja Popoviću i ostalima, Prliću i ostalima, Lukiću i Lukiću, Gotovini i ostalima, i Šešelju, nastavit će se ove i iduće sedmice.

Na novinarsko pitanje zašto je suđenje Momčilu Perišiću zakazano za danas odgođeno do daljnjeg, Jelačić je izjavila da je Tribunal čekao na zvanično odobrenje iz Ujedinjenih nacija za imenovanje sudija u tom slučaju. Jelačić je dodala da je u svom posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti 5. juna, predsjednik Tribunala zatražio podršku UN-a po tom pitanju. Kazala je da ih je izabrala Generalna skupština UN-a i imenovao ih je Gerneralni sekretar UN-a na preporuku predsjednika Pocara.

Upitana da li će imenoivanje ad litem sudija potrajati do decembra 2009. ili ranije i šta će se desiti ukoliko suđenje potraje duže, Jelačić je kazala kako nije u stanju da spekulira o bilo kakvim datumima ili odlukama koje bi se mogle donijeti u budućnosti.