{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda Milanu i Sredoju Lukiću 20. jula

F
13.7.2009. u 15:27
0
7
Presuda Milanu i Sredoju Lukiću 20. jula
0
Presuda Milanu i Sredoju Lukiću 20. jula
Milan i Sredoje Lukić
Vijeće Tribunala u Den Haagu najavilo je da će 20. jula izreći presudu Milanu i Sredoju Lukiću, rođacima koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene u Višegradu 1992. godine, prenosi u ponedjeljak BIRN Justice-report.
Lukići se terete za dvije žive lomače - spaljivanje više od 70 Bošnjaka, žena, djece i staraca, u kući u Pionirskoj ulici, te još njih 70 u kući u naselju Bikavac. Također su optuženi za ubistva i zlostavljanja višegradskih Bošnjaka u ljeto 1992.

Milan Lukić je, smatra Tužilaštvo u Haagu, bio vođa “belih orlova” ili “osvetnika”, lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu “koja je sarađivala s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom”.

Sredoje Lukić je, navodi se u optužnici, bio “član lokalne paravojne grupe bosanskih Srba koju je predvodio njegov rođak Milan” te je prije i u toku rata radio kao policajac u Višegradu.

U završnim riječima, koje su obje strane iznijele 19. i 20. maja ove godine, Tužilaštvo je zatražilo da im se izrekne kazna koja će “osigurati da ostatak života provedu u zatvoru”, a odbrane su, s druge strane, ustvrdile da krivica Lukića nije dokazana “van razumne sumnje”, zatraživši oslobađajuće presude.

Milan Lukić je uhapšen u Argentini u ljeto 2005., dok se Sredoje iste godine predao vlastima Republike srpske, nakon godina skrivanja u Rusiji. Prvobitna optužnica protiv njih podignuta je 1997. godine. Suđenje im je počelo u julu 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: