Regija Valonija
161

Presuda Međunarodnog suda dobija rezultate: Belgijanci obustavljaju izvoz baruta za Izrael

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Belgijska regija Valonija suspendovala je dvije izvozne dozvole za izvoz baruta u Izrael. Valonski ministar lokalne samouprave Christophe Collignon rekao je u Parlamentu da su licence dodijeljene tvornici municije PB Clermont u Engisu (Liège), početkom 2023.

Barut je bio namijenjen za izraelski lučki grad Ashdod, blizu Pojasa Gaze, gdje su izraelske odbrambene snage uključene u rat s Hamasom koji upravlja Gazom.

Službeni dokumenti koji čine osnovu za bilo koju odluku Valonije o izvozu baruta ne navode izraelske odbrambene snage kao konačno odredište. Barut se nakon prerade namjeravao dalje izvoziti u druge zemlje Evropske unije te Belgiju i SAD.

Iako je izvoz u skladu s valonskim zakonom, valonski premijer Elio Di Rupo (franački socijalist) ipak je odlučio suspendovati trenutne dozvole. Ministar Collignon, koji je jučer zastupao Di Rupa u valonskom parlamentu, kaže da je ova odluka potaknuta presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Krajem prošlog mjeseca, ICJ je oštro osudio Izrael zbog njegovih postupaka u ratu protiv Hamasa. Sud je naredio Izraelu da poduzme sve moguće mjere kako bi izbjegao genocid.