Svijet
0

Presuda ICJ-a ne pomaže Makedoniji za članstvo u NATO-u

FENA
Glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ), koja daje za pravo Makedoniji u sporu s Grčkom u vezi sa imenom države, ni u čemu ne dovodi u pitanje odluku Saveza iz 2008. godine kada je Grčka spriječila svog sjevernog susjeda da u uđe u taj vojno-politički savez.

"Uzimam na znanje da je Međunarodni sud pravde donio odluku o bilateralnom pitanju između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije. Ta odluka ne utječe na odluku saveznika sa samita u Bukureštu 2008. godine. Složili smo se da će Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji biti upućena pozivnica čim se postigne uzajamno prihvatljivo rješenje oko imena. Tu smo odluku ponovili na kasnijem samitu i na ministarskim sastancima", rekao je Rasmussen.

Međunarodni sud pravde u Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile prije 16 godina i kojim se uređuje da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

"Sud utvrđuje da je Grčka, time što se protivila prijemu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u NATO prekršila svoje obveze iz članka 11, paragraf 1 Prijelaznog sporazuma od 13. septembra 1995.", naveo je sud u svojoj odluci, prenijela je Hina.

Odluka Međunarodnog suda pravde konačna je, na nju se ne može uložiti žalba i obavezujuća je za obje strane.

Makedonija je u novembru 2008. godine tužila Grčku nakon što je ta zemlja vetom onemogućila početak njezinih pregovora o pristupanju NATO-u na samitu vojnog saveza održanog u aprilu 2008. u Bukureštu na kojem je Makedonija podnijela molbu za članstvo.

Sud nije udovoljio zahtjevu Makedonije da naloži Grčkoj da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka prigodom zahtjeva Makedonije za članstvom u drugim međunarodnim organizacijama u kojima je Grčka članica.

Grčka blokira početak pristupnih pregovora Makedonije s Evropskom unijom, iako ta zemlja ima kandidatski status još od decembra 2005. godine.

Ime Makedonije u središtu je spora dvije zemlje od 1991., kad je Makedonija proglasila neovisnost pod imenom koje nosi i sjeverni dio Grčke.