Svijet
0

"Presse": Nadgledana nezavisnost Kosova, moguć otkup pristanka Moskve

FENA
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari
Predstavljanje prijedloga za rješenje Kosova u Beču je bio mali korak za izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, ali bi mogao biti veliki korak za budućnost južne srpske pokrajine, navodi Tanjug, pozivajući se na današnji bečki "Presse".

"Nakon više od sedam godina administracije UN-a i godinu dana pregovora sada se na stolu nalaze osnove za budući status. Diplomate jednoglasno računaju na jednu vrstu "nadgledane nezavisnosti", dodaje list.

Spekulacije, naglašva "Presse", se nastavljaju jer je na sastanku sa Kontakt grupom dogovoreno apsolutno ćutanje o dokumentu, objasnio je listu zamjenik izaslanika UN-a Albert Roan.

Bečki "Presse" ukazuje da Rusija, po pitanju Kosova, nema tako čiste motive, već se radi o očuvanju, to jest izgradnji interesne sfere.

"Može biti da će Moskva pristati na otkup svog pristanka za plan rješenja Kosova u Vijeću sigurnosti UN-a. Međutim to će biti skupo", ocenjuje list.

Prema pisanju lista "Salzburger Nachrichten" plan UN-a u suštini uzima u obzir posljedice konflikta 90-tih godina, nakon tlačenja albanske manjine za vrijeme ere Slobodana Miloševića.

"Kosovo je za Srbiju izgubljeno, i na kraju će Kosovo postati nova, suverena država u Evropi", navodi "Salzburger Nachrichten".

Istovremeno list ističe da pomjeranje granica unutar Srbije ne smije biti signal albanskoj manjini u Makedoniji i na Kosovu da rade u cilju stvaranje Velike Albanije, kao ni ohrabrenje bosanskim Srbima da traže priključenje Srbiji i time razore krhku državnu strukturu Bosne i Hercegovine.

"Salzburger Nachrichten" smatra da EU mora posvetiti pažnju Moskvi koja strahuje da bi rješenje za Kosovo moglo imati posljedice po Kavkaz.

"Samo evropsko jedinstvo može odvratiti veto Moskve", podvlači list.