{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presse: Kosovo nije ni u SAD-u ni u Rusiji

F
10.9.2007. u 17:05
0
0
Presse: Kosovo nije ni u SAD-u ni u Rusiji
0
Presse: Kosovo nije ni u SAD-u ni u Rusiji
Evropska unija treba da pokaže da je prisutna u rješavanju kosovskog problema, pogotovo što Kosovo nije ni u SAD ni u Rusiji, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Presse".
"Još jednom je simptomatično ono što se proteklih dana dogodilo oko 'vrućeg krompira' Kosova. Dok su se države EU mogle jedino dogovoriti da će se nekada već jednom usaglasiti, SAD su iznijele jasan stav - da će priznati Kosovo ako ono bude proglasilo nezavisnost. U to niko nije ozbiljno sumnjao, jer je stav SAD već dugo jasan. Međutim, ovom najavom Washington je uputio jasan signal - to je jasno pozicioniranje", ističe list.

"Osam godina nakon rata na Kosovu Srbi i Albanci imaju pravo da znaju na čemu su. To znaju u SAD i Rusiji, koja odlučno odbija nezavisnost. Međutim, Kosovo se ne nalazi niti u SAD, niti u Rusiji, već u Evropi, i bilo bi dobro kada bi države EU konačno shvatile šta to znači - da ne mogu sebi dozvoliti da o Kosovu nemaju zajednički stav", podvlači dnevnik.

"To što će EU time ostati politički patuljak i da će morati da sluša od SAD i Rusije kako se rješavaju krize na teritoriji usred Evrope, neprijatna je posljedica", konstatira list.

"Evropljani još imaju malo vremena. Moguće je, međutim, da će morati još u toku ove godine da prikažu prisutnost. Ako ne pronađu zajedničku liniju, EU ne treba dalje da razmišljaju o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici", poručuje "Presse".

"EU želi svugdje da bude prisutna, a kada je ozbiljno ustvari nigdje je nema", ocjenjuje bečki dnevnik "Standard".

List ističe da Komisija EU i šefovi diplomatija naglašavaju da je nezavisnost Kosova evropsko pitanje, te da je predsjedavajući EU,šef portugalske diplomatije Luis Amado, morao upozoriti da postoji Rusija koja je tu sa svojom snažnom pozicijom protiv nezavisnosti, i SAD sa čvrstim stavom za nezavisnost, kao da EU - ne postoji.

Dnevnik podsjeća da većina stanovnika Kosova želi nezavisnost od Srbije i da su mnoge zemlje EU za to, ali da se Španija, Grčka, Kipar, Mađarska i Rumunija protive otcjepljenju ovog regiona na Balkanu.

"Oni strahuju da bi to mogao biti signal za vlastite manjine - da Baskija ili Sjeverni Kipar Kosovo mogu procijeniti presedanom", podvlači "Standard".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: