Svijet
0

Presječena isporuka 460 kilograma heroina

FENA
Šef jedne od najutjecajnih narkomreža u zapadnoj Evropi, turski državljanin Abdurahim Erdžijas uhapšen je u Bukureštu, čime je spriječena isporuka 460 kilograma čistog heroina za holandsko tržište, javila je danas rumunska novinska agencija Rompres.

Uhapšeni Turčin s mjestom prebivališta u Rumuniji optužen je da je iz Rumunije rukovodio isporukom preko 460 kilograma čistog heroina od Turske do Holandije koji na crnom tržištu vrijedi 11,5 miliona eura.

Heroin je zaplijenjen na bazi informacije rumunskih tužilaca i policajaca koji su krajem prošle sedmice uhapsili Erdžijasa.

"Početkom juna otkrili smo da Erdžijas sprema veliku isporuku čija bi konačno odredište bila Holandija. S tim smo upoznali holandske i njemačke kolege pošto je "isporuka" prešla preko naše (rumunske) terirorije", naveo je neimenovani rumunski policajac.

Kamion sa 460 kilograma najboljeg heroina, čija je čistoća bila "čak 85 posto", zaustavljen je u Tilburgu, u južnoj Holandiji, u noći sa četvrtka na petak prošle sedmice.

Rompres navodi da su dva narkodilera koji su trebali da preuzmu "robu" uhapšeni u Holandiji kojoj bi i Erdžijas trebalo da bude izručen.