Nove reforme
642

Presedan u Saudijskoj Arabiji: Proslava Valentinova više nije haram

Klix.ba
Cvjećara u Jeddahu (Foto: Arab News)
Cvjećara u Jeddahu (Foto: Arab News)
Saudijski čelnik za šerijatska pitanja Ahmed Qassim al Ghamdi, bivši šef šerijatske policije u Mekki, odobrio je Valentinovo kao pozitivan društveni događaj koji nema veze s religijom.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je 32-godišnji princ Mohammed bin Salman pokrenuo brojne mjere liberizacije u Saudijskoj Arabiji kojima nastoji nadmašiti konzervativnu tradiciju u zemlji.

"Valentinovo je pozitivan događaj i čestitati drugim ljudima ovaj dan nije protiv šerijatskog zakona. U zapadnim zemljama čin ljubaznosti je dijeliti pozdrave, čestitke, poklone ili ruže prilikom društvenih praznika, uključujući i Valentinovo", rekao je Al Ghamdi gostujući na televiziji Al Arabiya.

Brojne cvjećare u Džedi jučer su prodavale bukete crvenih ruža, plišane medvjediće, jastučiće i druge romantične poklone s ljubavnim porukama.

Proteklih godina pokrenute su brojne reforme u Saudijskoj Arabiji. Princ Mohammed želi ovu zemlju vratiti modernom islamu te ukinuti ultrakonzervativna ograničenja koja su razdvajala žene od muškaraca. Tako je nedavno u Saudijskoj Arabiji ukinuta zabrana rada komercijalnih kina, ženama je dozvoljeno prisustvo na stadionu na nogometnoj utakmici, a održan je i prvi javni koncert ženskog izvođača u historiji zemlje.