Karl Bildt
0

"Prerano za priznavanje palestinske države"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bildt izjavio je da će šefovi diplomatija zemalja EU razgovarati o podršci Palestincima na današnjem sastanku u Briselu, ali da je prerano da se razmatra priznavanje palestinske države.

"Mislim da još nismo stigli dotle", rekao je Bildt, odgovarajući na pitanje novinara da li bi EU priznala nezavisnu palestinsku državu na Zapandoj obali i u Pojasu Gaze.

Palestinski zvaničnici najavili su tokom vikenda da pripremaju proglašenje nezavisnosti, ali nisu precizirali vremenski rok.

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da priznamo palestinsku državu, ali ona prvo treba da postoji. Smatram da je za to još rano. Bili bismo spremni da priznamo palestinsku državu, ali za to se još nisu stekli uslovi", rekao je Bildt, čija zemlja predsjedava Unijom.

Palestinski zvaničnici izjavili su prije tri dana da će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN u pokušaju da dobiju međunarodnu podršku za nezavisnu državu.

Izrael je upozorio da bi proglašenje palestinske nezavisnosti bez zaključenja mirovnog sorazuma dovelo do izraelskih kontramjera, uključujući ankesiju dodatnog dijela Zapadne obale.

Bilt je rekao da će ministri EU razmotriti načine za jačanje podrške Palestincima, jer zato, kako je ocijenio, postoji jasna potreba.