Uprkos skupim popravkama
37

Prepoznatljivi luksuzni Milenijski toranj u San Franciscu upada iz problema u problem

B. R.
Milenijski toranj u San Franciscu (Foto: EPA-EFE)
Milenijski toranj u San Franciscu (Foto: EPA-EFE)
Ne prestaju problemi za prepoznatljivi i popularni Milenijski toranj u San Franciscu, uprkos višemilionskim popravkama.

Ovaj luksuzni neboder je izgrađen 2009. godine te je među sportistima i penzionisanim Googleovim radnicima bio posebno popularan dok javnost nije saznala da problemi postoje. Nakon završetka gradnje potonuo je više od 45 centimetara, a primjetan je i njegov nagib.

Inžinjer, koji je nadgledao rekonstrukciju ove građevine, je izjavio da je pomjeranje povećalo njenu udaljenost od susjedne 12-spratnice za 2,5 centimetra.

"S obzirom na to da nagib zgrade prema zapadu, izmjeren na krovu, iznosi skoro 61 centimetar, distanca između dvije zgrade u smjeru istok-zapad se povećala za 2,54 centimetra", izjavio je projektni inžinjer Ron Hamburger za televizijski kanal NBC Bay Area.

Pukotine na tlu u blizini Milenijskog tornja (Foto: EPA-EFE)
Pukotine na tlu u blizini Milenijskog tornja (Foto: EPA-EFE)

U Milenijskom tornju se nalazi podzemna garaža. Hamburger uvjerava da su inžinjeri utvrdili da zgrada nije ugrožena uprkos pomjeranju. No, ranije je upozorio da liftovi i vodovod neće funkcionisati ako neboder nastavi tonuti trenutnim intenzitetom.

Inžinjeri osmišljavaju kako rekonstruisati zgradu, a namjera im je da u temelje ugrade 18 čeličnih šipova. Očekuju da će se time smanjiti pritisak na temelje, a u konačnici da će time zaustaviti potonuće i naginjanje.

Radovi na jačanju temelja Milenijskog tornja, koji se nalazi u centru grada, su zaustavljeni u ljeto prošle godine kada su inžinjeri shvatili da su radovi doprinijeli potonuću za jedan centimetar, prenosi list Guardian.