{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preporučeno odbacivanje Sporazuma o borbi protiv piraterije

S
21.6.2012. u 17:08
0
0
Preporučeno odbacivanje Sporazuma o borbi protiv piraterije
0
Preporučeno odbacivanje Sporazuma o borbi protiv piraterije
Trgovinski komitet Evropskog parlamenta danas je preporučio odbacivanje Međunarodnog sporazuma o borbi protiv piraterije, a odlučeno je i da poslanici glasaju o kontroverznom dogovoru 4. jula, kao što je i planirano.
Trgovinski komitet obrađuje međunarodne sporazume i njegova preporuka ima određenu težinu u Evropskom parlamentu. Poslanici navode da je višestranačko glasanje signal da će Evropski parlament 4. jula odbaciti Međunarodni sporazum o borbi protiv piraterije. To bi mogao biti prvi slučaj da je Evropski parlament, nakon 2008. kada su mu ojačana ovlašćenja, odbacio neki međunarodni sporazum.

"Glasanje je pretposljednji ekser na kovčegu Međunarodnog sporazuma o borbi protiv piraterije", rekao je član njemačke Stranke zelenih. Cilj Sporazuma jeste smanjenje krađe zaštitnih trgovinskih oznaka i borba protiv online piraterije, ali je akt izazvao zabrinutost, posebno u istočnoevropskim državama zbog cenzure i pojačanog praćenja korisnika.

Samo nekoliko članica EU, uključujući Njemačku, bile su uzdržane od potpisivanja Sporazuma, dok su brojne izrazile zabrinutost o uticaju akta na njihove građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: