Evropski parlament
0

Prepoloviti broj saobraćajnih nesreća u EU

SRNA
Evropski parlament predložio je na današnjem zasjedanju u Strazburu čak 103 mjere kako bi broj saobraćajnih nesreća na evropskim putevima do 2020. godine bio sveden na polovinu, javio je dopisnik Srne.

Rezolucijom, koju je predložio njemački demohrišćanski parlamentarac Diter Lebraht, dugoročno se nastoji postići nulta stopa smrtnosti u saobraćaju.

Jedna od mjera kojima bi trebalo da se to postigne jeste obavezno uvođenje uređaja koji će sprečavati vozače u alkoholiziranom stanju da pokrenu automobil. Takozvani "alkolok" testira prisustvo alkohola u dahu lica koje se nalazi za upravljačem i, u slučaju pozitivnog rezultata, automatski blokira motor.

Za vozače početnike i profesionalne vozače predviđa se uvođenje pravila o nula promila alkohola u krvi, a evropski poslanici su preporučili i usklađivanje saobraćajnih pravila, znakova i nivoa alkohola u krvi u svim zemljama članicama EU.

Osim ovih mjera, evroparlamentarci predlažu da se uvede ograničenje brzine na 30 kilometara na sat u naseljenim mjestima na cijeloj teritoriji Unije, a zatraženo je i uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda svakih 10 godina za sve vozače, a za one starije od 65 godina, svakih pet godina. 

Poslanici su zatražili od Evropske komisije da imenuje koordinatora za bezbjednost na putevima koji bi trebalo da pomogne zemljama članicama u implementaciji ovog plana.