21. septembra
0

Prenos proslave Dana mira i na internetu

FENA
Međunarodni dan mira će sutra biti obilježen najvećom i najsveobuhvatnijom proslavom do sada, koja će širom svijeta biti istovremeno emitovana na internetu, radiju i televiziji.

"Povodom ovog Međunarodnog dana mira imam jednu jednostavnu poruku za sve koja glasi: moramo se razoružati, moramo imati mir. Apelujem na sve ljude širom svijeta da nam se pridruže u ovom nastojanju. Podržite Ujedinjene nacije i dajte svoj doprinos miru", poručio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun povodom Međunarodnog dana mira.

U direktnom prenosu proslave na internetu koji će trajati 24 sata, bit će emitovana poruka generalnog sekretara Bana povodom ovog praznika, kao i intervjui sa sadašnjim i bivšim visokim zvaničnicima UN-a. U proslavi će učestvovati i poznati glasnici mira UN kao što su holivudski glumci George Clooney, Angelina Jolie, Chad Lowe, Michael Douglas, Charlize Theron, pjevači Eni Lenox, Paul McCartney i mnogi drugi.

Dan mira je ustanovljen 1981, a prvi put je obilježen naredne godine, no svoju suštinsku ulogu dobio je tek 2001, kada je Generalna skupština UN posebnom rezolucijom, proglasila Međunarodni dan mira. Tom rezolucijom su sve zemlje i narodi, ljudi svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva, pozvani da slave mir i daju svoj doprinos da mir zavlada svijetom.