Svijet
7

Preminuo veteran novinarstva Michael Nicholson, izvještavao i o opkoljenom Sarajevu

Klix.ba
Veteran novinarstva i poznati ratni izvještač iz Engleske Michael Nicholson preminuo je u 79. godini. Više od 50 godina je radio kao novinar, a izvještavao je iz svih ratnih zona od Zaljevskog rata, preko opkoljenog Sarajeva, do invazije u Iraku. Poznat je i po tome što je usvojio siroče iz Sarajeva i to djevojčicu Natašu.

"Michael Nicholson je bio najbolji televizijski novinar svoje generacije", rekao je bivši direktor emisije Vijesti u 10 Trevor McDonald.

Njegove kolege istakle su kako je posvetio svoj život da osvijetli mjesta u kojima se dešavaju najtamnije priče. Tako je radio i za vrijeme opsade Sarajeva. Došao je 1992. godine i tada je uradio jednu od najjačih priča o 200 siročadi koji su živjeli u zgradi koja je bila pod stalnim granatiranjem. Tada ih je već četvero poginulo. Preklinjao je vlasti svijeta da evakuiraju djecu.

Diana, Nataša i Michael
Diana, Nataša i Michael

I sam je rizikovao i prokrijumčario Natašu u Veliku Britaniju devetogodišnju djevojčicu koju je majka ostavila. Predao je imigracionom papire i borio se dugo s bh. vlastima, ali je na kraju uspio usvojiti. Svoja iskustva objavio je u knjizi "Natašina priča" koja je inspirisala film režisera Michaela Winterbottoma "Welcome to Sarajevo" iz 1997. godine. Nataša je danas doktor sportskih nauka.

"Uvijek je bio vrlo cijenjen saradnik i osoba kojoj su se divili širom svijeta. Njegova smrt nas ej strašno pogodila, ali uvijek ćemo pamtiti njegovu ogromnu ljubav prema životu. Ostaje nam njegov rad kao neprocjenjivo naslijeđe", kazali su iz ITV Newsa za koje je Nicholson radio.

Iza njega su, osim Nataše, ostala dva sina Thomas i William, usvojena kćerka iz Brazila Ana i supruga Diana.