{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo sudija Antonio Cassese

F
25.10.2011. u 14:41
0
1
Preminuo sudija Antonio Cassese
0
Preminuo sudija Antonio Cassese
Međunarodni sud je s velikim žaljenjem primio vijest o smrti sudije Antonia Cassesea sa Specijalnog suda za Liban i jedne od vodećih ličnosti u razvoju međunarodnog humanitarnog prava.
Sudija Cassese je bio prvi predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i u tom svojstvu je radio od 1993. do 1997. godine. Na toj pravosudnoj funkciji odigrao je temeljnu ulogu u elaboraciji osnova nadležnosti Međunarodnog suda. To je bila jedna od mnogih uloga koju je odigrao u različitim međunarodnim institucijama posvećenim borbi protiv nekažnjivosti i ljudskim pravima, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.

Njegovo vizionarsko vodstvo, izvanredna strast i vjerovanje u međunarodno pravo osigurali su da mnoge žrtve budu u stanju da vide da su zločini koji su nad njima počinjeni sankcionisani od međunarodnog pravosuđa.

- Veoma me je ožalostila vijest o smrti sudije Cassesea. On je bio jedan od pionira međunarodnog krivičnog pravosuđa i imao je veliki uticaj na to kako se krivično goni za zločine počinjene u savremenim sukobima. Njegova smrt je veliki gubitak za međunarodno krivično pravosuđe, izjavio je sudija Patrick Robinson, predsjednik MKSJ/ICTY.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: