Zastupao zločince
4

Preminuo Ramsey Clark, bivši američki ministar i advokat Slobodana Miloševića i Saddama Husseina

A. B.
Ramsey Clark je preminuo u kući na Manhattanu (Foto: EPA-EFE)
Ramsey Clark je preminuo u kući na Manhattanu (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki ministar pravosuđa Ramsey Clark, koji je bio i pravni savjetnik ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, preminuo je u 93. godini u svojoj kući na Manhattanu u New Yorku.

Clark je funkciju ministra pravosuđa obavljao dvije godine (1967-1969) za vrijeme vladanja administracije američkog predsjednika Lyndona Johnsona.

Kao ministar pravosuđa Ramsey Clark nadzirao je donošenje zakona "Fair Housing Act", niza zakona protiv diskriminacije u stanovanju i zapošljavanju i protivio se smrtnoj kazni.

Ostat će upamćen i po tome da je u svojoj dugoj karijeri zastupao kontroverzne osobe, pa je tako branio i bio pravni savjetnik libijskom lideru Muammeru Gaddafiju, ali i ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, liberijskom političaru Charlesu Tayloru i iračkom diktatoru Saddamu Husseinu.

Poznat je i po protivljenju američkim vojnim intervencijama u inostranstvu, od Vijetnama do Iraka.

Rođen je u Dallasu 1927. godine te je krenuo stopama svog oca koji je također bio advokat.

Za vrijeme vlasti američkog predsjednika Johna Kennedyija 1961. godine je bio na najvišim funkcijama da bi ga kasnije predsjednik Lyndon Johnson postavio za ministra pravosuđa 1967. godine.

U godinama nakon vladine službe, Clark je mnogo puta izazvao oprečna mišljenja u javnosti nakon što se sprijateljio sa proglašenim neprijateljima SAD-a poput Muammera Gaddafija, Saddama Husseina i Slobodana Miloševića.

U slučaju Milošević kojeg je zastupao po optužbama za ratne zločine, Clark je tvrdio da su međunarodni sudovi koje su osnovale Ujedinjene nacije ilegalni.