{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo posljednji poljski komunistički vođa Wojciech Jaruzelski

25.5.2014. u 17:48
0
12
Preminuo posljednji poljski komunistički vođa Wojciech Jaruzelski
0
Preminuo posljednji poljski komunistički vođa Wojciech Jaruzelski
Posljednji komunistički vođa Poljske, general Wojciech Jaruzelski preminuo je u 91. godini nakon duge bolesti, javili su poljski mediji.
General Jaruzelski vodio je Poljsku od 1981. godine kada je proglasio vanredno stanje i naredio hapšenje prodemokratskog lidera Lecha Walesa. No, nakon dvije godine ukinuo je odluku i nakon velikog broja hapšenja bio je primoran da sarađuje s demokratskom strankom Solidarnost.

General Jaruzelski vodio je Poljsku od 1981. godine kada je proglasio vanredno stanje i naredio hapšenje prodemokratskog lidera Lecha Walesa. No, nakon dvije godine ukinuo je odluku i nakon velikog broja hapšenja bio je primoran da sarađuje s demokratskom strankom Solidarnost. Zbog svojih odluka bio je i osuđen, no suđenje je prekinuto jer je zdravstveno stanje Jaruzelskog bilo narušeno.

Bio je bolestan duže vrijeme. Prije 12 dana pretrpio je moždani udar nakon čega je smješten u bolnicu. Preživio je i rak, te jaku upalu pluća.

General Jaruzelski se borio u poljskoj jedinici ruske armije tokom Drugog svjetskog rata te je postao glavni politički časnik u Oružanim snagama Poljske.

Bio je ministar odbrane tokom sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine u kojoj su učestvovali i poljski vojnici. Na sudu je negirao da je naredio stravična strijeljanja desetine radnika brodogradilišta 1971. godine.

Tokom njegovog režima desetine ljudi je umrlo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: