Svijet
0

Preminuo pilot aviona koji je ispustio atomsku bombu na Hirošimu

Sarajevo-x.com
Posada bombardera B29 Enola Gay, Foto: AP
Posada bombardera B29 Enola Gay, Foto: AP
Amerikanac Paul Tibbets, koji je upravljao bombarderom B-29 Enola Gay koji je ispustio atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, preminuo je u četvrtak u 92. godini života. Tibbets je uvijek naglašavao kako ne žali zbog učestvovanja u ovoj misiji i kako noću mirno spava.

Prema izjavi njegovog dugogodišnjeg prijatelja Gerryja Newhousea, Tibbets je proteklih dva mjeseca bio u lošem zdravstvenom stanju te je u četvrtak preminuo u svom domu u Columbusu.

Američki vojni pilot koji je sudjelovao u bombardiranju Hirošime nije htio sahranu niti nadgrobni spomenik zbog straha da će njegovi "neprijatelji" njegovo počivalište iskoristiti za proteste. Kako saznaje Associated Press, 2005. godine Tibbets je izrazio želju da se njegov posmrtni pepeo prospe iznad Engleskog kanala, iznad kojeg je obožavao letjeti za vrijeme rata.

Tibbetova vojna misija u avionu kojeg je nazvao po svojoj majci označila je kraj Drugog svjetskog rata i to je ujedno bio i prvi put da se koristi nuklearno oružje za potrebe rata.

U jutarnjim satima 6. augusta 1945. godine je, iz aviona sa četrnaestoročlanom posadom, ispuštena bomba "Little Boy", teška 5 tona. Eksplozija je usmrtila između 70.000 do 100.00 osoba i ranila još mnoštvo drugih.

Tri dana kasnije, američka vojska je bacila i drugu atomsku bombu na japanski grad Nagasaki koja je usmrtila oko 40.000 osoba. U ovoj misiji nije sudjelovao tada 30-godišnji Tibbets, a Japanci su se predali nekoliko dana kasnije.

Tibbets nikada nije požalio što je sudjelovao u ovoj misiji, jer je uvijek smatrao da je to bila jednostavno njegova dužnost prema domovini i ispravna stvar. "Nisam ponosan što sam usmrtio 80.000 osoba, ali sam ponosan što sam mogao početi od nule, isplanirati sve i uraditi sve savršeno", izjavio je Tibbets u jednom intervjuu kojeg je dao 1975. godine.