Svijet
0

Preminuo Philippe Noiret

FENA
Philippe Noiret, omiljeni francuski glumac koji je glumio u popularnom filmu "Il Postino" (Poštar), preminuo je u četvrtak u 76. godini, saopćilo je francusko ministarstvo kulture.

Tačne okolnosti koje su okruživale njegovu smrt nisu bile odmah poznate. Prijatelji tvrde kako se borio s rakom.

Noiret je bio jedno od najpoznatijih lica francuske kinematografije, s ulogama u oko 125 filmova tokom karijere duge više od pola stoljeća. Među njegovim prvim velikim uspjesima bila je uloga u filmu Louisa Mallea u filmu iz 1960. godine "Zazie dans le metro" (Zazie u metrou), javio je AP.

Svoju posljednju ulogu imao je ove godine u filmu "Trois Amis" (Trojica prijatelja), režisera Michela Boujenaha.

S licem kojim bi podjednako mogao oslikati likove ljudi iz srednje klase ili elegantnog aristokrate - ali ne i romantičnog junaka - Noiret je osvojio publiku svojim izuzetnim glumačkim umijećem.

Iako je iznad svega bio francuska zvijezda, Noiret je stekao i međunarodnu slavu, posebno u filmu iz 1998. godine Giuseppea Tornatorea "Cinema Paradiso" i hitu iz 1994. godine "Il Postino" (Poštar), u kojem glumio Pabla Nerudu, pjesnika i diplomatu koji savjetuje svog poštara.

Noiret je dobio svog prvog Cesara, francusku verziju Oscara, u 1976. godini za ulogu u drami "Vieux Fusil" (Stara puška) s Romy Schneider, i osvojio je drugog u 1990. godini za ulogu u filmu "La Vie et rien d'autre" (Život i ništa drugo).

Komentari o glumčevoj veličini pojavili su se čim je vijest o Noiretovoj smrti objavljena u javnosti, dok je ministar kulture Renaud Donnedieu nazvao glumca "najvećim među najvećim".

"Svojim glasom, svojim držanjem i stavom, Philippe Noiret znao je kako da osvoji i izrazi nešto od francuske duše. Ta silueta i glas, tako nježni i bliski, nedostajat će nam svima", izjavio je francuski premijer Dominique de Villepin.

Tokom karijere, Noiret je sarađivao sa svim vodećim francuskim režiserima, igrajući podjednako dramatične i komične uloge i pokazujući sve manire čovjeka srednje klase.

Bertrand Blier, koji je snimio devet filmova s Noiretom, izjavio je da su i njegova gluma i njegova ljudskost bili podjednako izuzetni.

"On je neko ko je utjecao na moj život, on je neko ko vas osvoji na prvi pogled", izjavio je Blier.

Rođen 1. oktobra 1930. u sjevernom gradu Lilleu, Noiret je počeo svoj glumački život studiranjem pozorišnih uloga u Theatre Nationale Populaire u Parizu.

Noireta su nadživjeli supruga Monique i kćerka Frederique.