U bijegu bio 30 godina
3

Preminuo ozloglašeni šef Cosa Nostre Matteo Messina Denaro

A. Ku.
Matteo Messina Denaro (Foto: CNN)
Matteo Messina Denaro (Foto: CNN)
Šef italijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je uhapšen u januaru nakon što je proveo 30 godina u bijegu, preminuo je u bolnici San Salvatore gdje se liječio od raka debelog crijeva, javila je televizija Rai.
Smatra se da je Denaro naručio desetine ubistava povezanih s mafijom za kriminalnu grupu Cosa Nostra. Bivši šef sicilijanske mafije bio je u bijegu od 1993. godine, a Europol ga je smatrao jednim od najtraženijih ljudi u Evropi, rekao je tada za CNN tužilac Maurizio de Lucia.

Matteo je rođen 26. aprila 1962. godine, u poznatoj mafijaškoj porodici Denaro, koja je živjela u Castelvetranu u pokrajini Trapani na Siciliji.

Njegov otac Francesco Messina Denaro, poznat kao Don Ciccio, bio je šef mafijaške regije Trapani. Prvo ubistvo je počinio s 18 godina, reputaciju je "zaradio" ubistvom Viencenza Milazza i davljenjem njegove trudne djevojke.

Najmonstruozniji zločin Denara je bila otmica 12-godišnjeg dječaka Giuseppea Di Mattea, u pokušaju da ucijeni njegovog oca da ne svjedoči protiv mafije.

Dječak je držan u zatočeništvu dvije godine prije nego što je zadavljen, a njegovo tijelo otopljeno u bačvi s kiselinom.

Osuđen je na nekoliko doživotnih zatvorskih kazni u odsustvu zbog mnogih zločina, posebno 1992. godine zbog umiješanosti u ubistva tužilaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

Posljednju doživotnu kaznu dobio je 2020. godine za smrtonosne bombaške napade u Milanu, Firenci i Rimu kasnih 1990-ih.

Felia Allum, profesorica uporednog organiziranog kriminala i korupcije na britanskom Univerzitetu u Bathu, rekla je u januaru da je Denaro posljednji iz stare generacije mafijaških šefova.