Svijet
0

Preminuo ozloglašeni čileanski general Augusto Pinochet

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Čileanski general Augusto Pinochet, koji je šokirao svijet nasilnom i ugnjetavačkom politikom koju je sprovodio u Čileu tokom 17 godina vladavine, preminuo je noćas u 91. godini života.

General je primljen u bolnicu prije sedmicu dana zbog pretrpljenog srčanog udara. Činilo se da se dobro oporavlja, ali njegovo stanje danas se ponovo naglo pogoršalo.

"Preminuo je okružen svojom porodicom", izjavio je doktor Vergara za čileanske novine.

General Pinochet je došao na vlast 1973. godine nakon krvavog državnog udara na demokratski izabranu marksističku vladu Salvadora Allende. Tokom sljedećih 17 godina pod njegovom komandom nestalo je i ubijeno više od 3.000 ljudi.

Pinochet je zahvaljujući tome postao jedan od najpoznatijih vojnih vođa u svijetu 70-tih i 80-tih godina. Optuživan je za kršenje desetaka ljudskih prava i prevara ali nikad nije dospio na suđenje zbog svog lošeg zdravlja.

Deseci pristalica generala Pinocheta koji su čekali i molili se pred bolnicom za njegovo ozdravljenje sada oplakuju njegovu smrt i mole se za njegovu dušu. Očekuje se da će se, kad se proširi vijest o njegovoj smrti, pred bolnicom okupiti još Pinochetovih pristalica i prijatelja.

Njegovi suparnici izrazili su ljutnju jer je general Pinochet umro prije nego što ga je sustigla pravda za sve zločine koje je počinio. "Ono što mene žalosti jeste da je jedan kriminalac umro prije nego što mu je izrečena kazna i dodijeljena odgovornost za zločine i smatram da se u ovom slučaju treba razmotriti odgovornost države", izjavio je advokat za ljudska prava Hugo Gutierrez.

U izjavi koju je pročitala njegova žena na Pinochetov 91. rođendan stajalo je kako on prihvata političku odgovornost za djela počinjena za vrijeme njegove vlasti. "Danas, kada se bliži moj kraj, želim da bude jasno kako nikome ništa ne zamjeram niti osjećam prezir i da prije svega ja volim svoju zemlju“, stajalo je u izjavi.