Izrael
0

Preminuo novinarski doajen Dov Yudkovsky

FENA
Veteran izraelskog novinarstva Dov Yudkovsky, koji je pobjegao pred nacističkim holokaustom i kasnije je postao urednik izraelskih najtiražnijih novina, umro je u utorak nakon duge bolesti u 89. godini.

Yudkovsky je radio više od 40 godina za visokotiražne izraelske dnevne novine Yediot Ahronot, prenosi AP.

U spomenu na preminulog novinara objavljenom u srijedu na kompletnoj stranici novine su ga pohvalile što je obučavao mlađe novinare da pišu u "jednostavnom, direktnom i kolokvijalnom" stilu.

Yudkovsky je rođen u Varšavi 1923. godine, ali je odrastao u Belgiji.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, on je pobjegao s porodicom u Francusku, ali su ih uhapsili nacisti i poslali u Aushwitz. Niko iz njegove porodice nije preživio rat.

Nakon rata on se pereselio u Izrael, koji je tada bio u stadiju formiranja države, piše Yediot, gdje je počeo štampati novine u Jerusalemu dok je grad bio pod opsadom tokom rata iz 1948. koji je pratio stvaranje izraelske države.

U 2002. godini Yudkovski je dobio Nagradu Izraela, najviše priznanje jevrejske države, za svoj rad u medijima.

Izraelske dnevne novine Haaretz nazvale su ga "ocem modernog izraelskog novinarstva", a izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je žaljenje zbog njegove smrti.

"On je stvorio novinarstvo koje je stizalo do čitalaca, gledalo ih u oči i govorilo njihovim jrezikom. Njegovim odlaskom, jedna era u izraelskim medijima je okončana", navodi Netanyahu u saopćenju.

Yudkovsky je sahranjen u srijedu u Tel Avivu. Nadživjeli su ga supruga Leah, kćerka i unučad.