{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Lord Carrington, britanski političar i tvorac čuvenog plana za Jugoslaviju

F
10.7.2018. u 18:16
77
51
Preminuo Lord Carrington, britanski političar i tvorac čuvenog plana za Jugoslaviju
77
Preminuo Lord Carrington, britanski političar i tvorac čuvenog plana za Jugoslaviju
Foto: EPA-EFE
Bivši britanski ministar vanjskih poslova Lord Carrington preminuo je u 99. godini.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dugogodišnji političar i poslanik britanskog Doma Lordova, Peter Carrington, bio je jedini preživjeli član poslijeratne vlade Winstona Churchilla u kojoj je obavljao dužnost ministra poljoprivrede.

On je bio na nekoliko vodećih pozicija u britanskoj politici, uključujući pložaj ministra odbrane i ministra vanjskih poslova.

Dom Lordova objavio je na svom websiteu da je on preminuo u ponedjeljak.

"Smrt Petera Carringtona u 99. godini označava kraj jedne ere i gubitak državnika koji je bio poštovan širom svijeta zbog svog izuzetnog doprinosa javnoj službi. Samo je nekolicina ljudi tako dugo i predano služila svojoj zemlji kao Lord Carrington - od zapovjednika tenkovske jedinice u Drugom svjetskom ratu tokom koga je odlikovan Vojnim križom, do službi u vladama u vrijeme dvoje monarha i šest premijera, još od vremena Winstona Churchilla. On je bio omiljeni i poštovani član Doma Lordova skoro osam decenija i služio je s velikom predanošću i integritetom u vladi", izjavila je britanska premijerka Theresa May u reakciji na Carringtonovu smrt.

Konzervativni poslanik bio je najpoznatiji po svojoj ostavci na položaj ministra vanjskih poslova tri dana nakon argentinske šokantne invazije na Falklandske otoke u 1982.

Ondašnja premijerka Margaret Thatcher pokušala je da ga razuvjeri od podnošenja ostavke, ali on je smatrao da mora odstupiti uprkos činjenici da nije snosio nikakvu odgovornost u neuspjehu vlade da predvidi invaziju.

Lord Peter Carrington igrao je ključnu ulogu u uspostavi moderne države Zimbabve, predsjedajući razgovorima u Lancaster Houseu u 1979. koji su doveli do stvaranja nove države na teritoriji nekadašnje južne Rodezije.

On je kasnije obavljao dužnost generalnog sekretara NATO-a u periodu 1984-88. godine.

U oktobru 1991. on je stvorio plan za rješenje jugoslavenske krize po kome je bivšu Jugoslaviju trebalo reorganizirati u labavi savez suverenih i nezavisnih država (Carringtonov plan), ali je plan propao nakon njegovog odbijanja Srbije, a nakon nje i Crne Gore, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: