{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov

23.12.2013. u 17:40
533
145
Preminuo konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov
533
Preminuo konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov
Poznati ruski konstruktor oružja Mihail Timofejevič Kalašnjikov preminuo je u 94. godini, objavio je Glas Rusije.
Mihail Timofejevič Kalašnjikov je izumitelj istoimene puške, poznate i kao AK, što je skraćenica za Avtomat Kalašnjikov.

"Kalašnjikov je preminuo nakon teške bolesti", navodi se u saopćenju poslanom medijima.

Kalašnjikov, koji je posljednjih godina imao probleme sa srcem, ležao je na intenzivnoj njezi u bolnici u gradu Iževsk u oblasti Udmurtija, u koju je prebačen 17. novembra.

Poznati ruski konstruktor nikada nije završio srednju školu, ali je postigao izuzetan i trajan podvig inžinjerstva još u svojim dvadesetim godinama.

Kalašnjikov je dizajnirao 1947. godine, a kako se to oružje često počelo nalaziti u rukama terorista, radikala i djece vojnika, nerijetko je bio meta kritika i morao je da se brani pred novinarima.

Rečenica koju je stalno ponavljao bila je da je kalašnjikov izumio kako bi se njegova domovina zaštitila, jer je bio glavni inžinjer u Crvenoj armiji.

"Ne snosim nikakvu odgovornost za to kako se danas kalašnjikov koristi", govorio je te isticao kako je ponosan na svoj izum, ali ipak i tužan jer ga koriste teroristi.

"Volio bih da sam izmislio mašinu koja bi koristila ljudima, naprimjer, u poljoprivredi", rekao je jednom.

Poznato automatsko oružje je proizvodila bivša fabrika Ljmah, u gradu Ljevsk. Kompanija je još uvijek najveći proizvođač ruskog vatrenog oružja.

Mihail Kalašnjikov, jedan od najpoznatijih Rusa u svijetu i među najodlikovanijim ljudima u svojoj zemlji, nije nikada uzimao novac od prodaje miliona pušaka koje nose njegovo ime, a koje koristi vojska u više od 80 zemalja.

Rođen je 10. novembra 1919. godine u selu Kurji u Altajskom kraju. Karijeru je počeo u željeznici, gdje je najviše i naučio o mehanici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: