George Pell
0

Preminuo kardinal koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje djece

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australski kardinal George Pell, vodeći rimokatolički konzervativac i bivši visoki dužnosnik Vatikana koji je 2020. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, preminuo je u utorak u 81. godini, saopćio je njegov privatni tajnik.
Pell je preminuo u rimskoj bolnici u utorak navečer. Peter Comensoli, nadbiskup Melbournea, rekao je da je Pell preminuo od srčanih komplikacija nakon operacije kuka.

Presuda australskog žalbenog suda iz 2020. poništila je presude da je Pell seksualno napastvovao dvojicu dječaka iz zbora 1990-ih.

Presuda je omogućila Pellu da izađe na slobodu nakon 13 mjeseci zatvora, čime je okončan slučaj najvišeg dužnosnika optuženog u globalnom skandalu u historiji seksualnog zlostavljanja koji je potreslo katoličku crkvu diljem svijeta.

Pell, bivši nadbiskup Melbournea i Sydneya, služio je kao vatikanski ministar gospodarstva od 2014. dok nije uzeo dopust 2017. kako bi se vratio u Australiju kako bi se suočio s optužbama.

Čak i prije optužbi za seksualno zlostavljanje, Pell je bio polarizirajuća figura u dva desetljeća koliko je dominirao australskom katoličkom hijerarhijom, poštovali su ga konzervativni katolici, ali su ga liberali prezirali zbog njegovog čvrstog protivljenja istospolnim brakovima i zaređenju žena.

Od oslobađajuće presude živio je u Rimu i imao nekoliko susreta s papom Franjom. Pell je često prisustvovao misama pape, a Franjo ga je javno hvalio nakon povratka.