Ruski grad Perm
0

Preminuo jedan od osumnjičenih za izbijanje požara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od petorice osumnjičenih za izbijanje požara u noćnom klubu u ruskom gradu Permu preminuo je jutros u moskovskoj bolnici, čime se broj žrtava te nesreće popeo na 121.

Pozivajući se na izvor iz lokalnih vlasti Perma, agencija Itar-Tass je prenijela da je u pitanju Aleksander Titljanov, jedan od zakupaca kluba. Vlasti nisu uspjele da ga ispitaju u vezi s ovom tragedijom, pošto je sve vrijeme bio u bolnici u teškom stanju.

Prema navodima ruskih agencija, 111 osoba je povrijeđeno u požaru, koji je izbio u petak navečer, kada su varnice vatrometa zapalile pleteno pruće na zidovima i plafonu prepunog kluba "Hromi konj".

Zbog te tragedije, ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu otpustio je sedam službenika u vatrogasnoj službi na teritoriji Perma. Otupšteni su načelnik regionalne vatrogasne službe, njegovi zamenici i direktori odjeljenja, jer nisu izvršili svoju građansku i profesionalnu dužnost.

Policija je u nedjelju pritvorila vlasnika kluba, dva menadžera i čovjeka koji je bio zadužen za vatromet, zbog sumnje za ubistvo iz nehata i kršenje vatrogasnih propisa.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev zatražio je u utorak da svi osumnjičeni za izazivanje požara u noćnom klubu budu kažnjeni, uključujući zvaničnike i predstavnike nadzornih tijela, prenosi u srijedu Tanjug.