Služio doživotnu kaznu
17

Preminuo jedan od najštetnijih špijuna u historiji SAD-a: Od Rusa dobio 1,4 miliona dolara

G. M.
Robert Hanssen (Foto: EPA-EFE)
Robert Hanssen (Foto: EPA-EFE)
Agent FBI-a koji je postao ruska “krtica”, a koji je poznat kao jedan od najštetnijih špijuna u historiji SAD-a, pronađen je mrtav u zatvoru.

Robert Hanssen preminuo je u objektu s najvećom sigurnošću u Florenceu, Colorado, u ponedjeljak ujutro. Uzrok smrti još nije saopšten.

Hanssen, 79, primio je više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenom na ruske račune. Tri stotine agenata radilo je na njegovom slučaju.

Osuđen je 2002. godine na doživotni zatvor zbog špijunaže. Hanssen je prije hapšenja živio u skromnoj kući s četiri spavaće sobe u predgrađu Virginije sa suprugom i šestero djece.

Zbog svoje protuobavještajne uloge imao je pristup povjerljivim informacijama, a 1985. je započeo svoju kriminalnu aktivnost, šaljući materijal u Rusiju i bivši Sovjetski Savez.

Hanssen, koji je postao službenik FBI-a 12. januara 1976., koristio je pseudonim "Ramon Garcia" kada se dopisivao sa svojim saradnicima.

Prema web stranici FBI-a, on je "kompromitirao brojne ljudske izvore, protuobavještajne tehnike, istrage, desetine povjerljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetne važnosti i vrijednosti".

Iako se povremeno pojavljivala sumnja u njegove neobične aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhvatio špijuna Aldricha Hazena Amesa 1994., ured je shvatio da povjerljivi podaci još uvijek cure, što je potaknulo istragu protiv Hanssena.

Nakon što je uhvaćen na djelu, osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.