{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Ivica Račan

F
29.4.2007. u 09:40
0
0
Preminuo Ivica Račan
0
Preminuo Ivica Račan
Nakon kratke i teške bolesti u noći sa subote na nedjelju umro je Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i donedavni predsjednik SDP-a, saopćio je Ured SDP-a za odnose s javnošću.
Nakon što je 31. januara javnosti saopćio da se zbog teške bolesti na određeno vrijeme povlači iz javnog života, Ivica Račan je hospitaliziran u Gradskoj klinici u Münchenu, gdje mu je ustanovljen karcinom uretera, javlja Dnevnik.hr.

Operativnim zahvatom uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi, dok se za tumor u ramenu ustanovilo da su metastaze karcinoma uretera, a ne atipični tumor ramena, kao što su govorile prve dijagnoze. Drugom operacijom mu je odstranjena metastaza tumora iz mišića desnog ramena.

Račan se nakon dviju operacija tumora u Münchenu, u Zagreb vratio 10. marta. Propisana mu je terapija, te se od tada nalazio na kućnom liječenju.

Predsjednik SDP-a je ponovno hospitaliziran u KBC-u Zagreb 23. marta zbog komplikacija vezanih uz osnovnu bolest i nastavka liječenja. Tada se istaknulo kako se "ne očekuje da će Račan dugo ostati u bolnici".

No, odlazak na kućno liječenje odgođen je kako bi se izbjegao svakodnevni prijevoz od kuće do bolnice, jer je Račanu započeto zračenje desnog ramena.

"Zdravstveno stanje Ivice Račana je stabilno, a nakon dva dana pauze nastavlja se zračenje u predjelu desnog ramena", izvijestio je SDP 9. aprila, dodavši i kako će se intenzivno liječenje do daljnjega provoditi u bolnici.

Ivica Račan rođen je 1944. godine u njemačkom gradu Ebersbach. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao istraživač u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu.

Od 1972. do 1982. član je Predsjedništva CK Saveza komunista Jugoslavije.

Od 1982. do 1986. direktor je Političke škole "J. B. Tito" u Kumrovcu te urednik časopisa za društveno-politička istraživanja "Kumrovečki zapisi".

Od 1986. do 1989. godine član je Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, gdje se zajedno sa slovenskim članovima zalagao za politički pluralizam.

13. decembra 1989. postaje predsjednik CKSK Hrvatske; objavljuje da će za četiri mjeseca biti održani prvi demokratski višestranački izbori u Hrvatskoj.

23. januara 1990. predvodi hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongres u Beogradu, gdje se otvoreno sukobljava sa Slobodanom Miloševićem, njegovim ultranacionalistima i dogmatskom većinom. Odlazi s hrvatskim izaslanstvom s kongresa te zajedno sa slovenskim izaslanicima napušta Beograd.

1990. organizira prve demokratske, višestranačke izbore u Hrvatskoj i nadzire mirni prijenos vlasti na tada pobjednički HDZ. Iste godine postaje zastupnik u Saboru, gdje kao vođa demokratske struje u bivšem SKH, preimenuje i reformira ju u Stranku demokratskih promjena, a 1991. u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske - SDP.

1992. i 1995. ponovno je izabran za zastupnika u Zastupničkome domu Sabora.Nakon pobjede na parlamentarnim izborima, 27. januara imenovan je predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Na Osmoj konvenciji SDP-a 2. decembra 2000. ponovno je izabran za predsjednika, a to se dogodilo i na 9. konvenciji 8. maja 2004.

2005. godine postaje predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: