Svijet
0

Preminuo fotograf koji je snimio atentat na Roberta Kennedyja

Klix.ba
Bill Eppridge
Bill Eppridge
Bill Eppridge, fotoreporter koji je snimio čuvene fotografije atentata na američkog senatora i predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja 1966. godine, preminuo je u 75. godini, saopćila je Nacionalna asocijacija press fotografa.

Asocijacija navodi da je Eppridge preminuo u bolnici u Danbury u Connecticutu, gdje je ležao već nekoliko sedmica nakon pada koji je doveo do infekcije krvi.

Kao fotograf magazina Life, imao je privilegirani pristup Kennedyjevoj kampanji za demokratskog predsjedničkog kandidata, kojom je slijedio stope svog, također ubijenog, brata Johna F. Kennedyja.

Eppridge je Kennedyja pratio tokom dešavanja u hotelu Ambassador u Los Angelesu, gdje ga je u kuhinji ubio 24-godišnji Palestinac Sirhan.

Od brojnih crno-bijelih fotografija koje je snimio te noći, izdvaja se fotografija smrtno ranjenog Kennedyja kako leži na podu, dok je hotelski radnik pored njega.

"Nisi samo fotoreporter, već i historičar", objasnio je Eppridge kada su ga jednom pitali kako je mogao fotografisati nekoga bliskog na samrti.

Rođen je u Buenos Airesu, a kao dječak je sa porodicom preselio u SAD. Za magazine Life i Sports Illustrated fotografisao je različite teme, od ratova do političkih kampanja.

Njegov fotoesej iz 1965. godine, o paru ovisnika o heroinu iz New Yorka, inspirisao je nagrađivani holivudski film "The Panic in Needle Park", u kojem je glumio tada mladi Al Pacino.

Prije svoje smrti, Eppridge je sa suprugom Adrienne Aurichio završavao knjigu o Beatlesima, kako bi obilježio 50. godišnjicu "invazije" ovog benda na SAD.