Kraj jedne ere
48

Preminuo Bruce Reynolds, organizator velike pljačke voza iz 1963.

Klix.ba
Bruce Reynolds, čovjek koji je stajao iza 2,6 miliona funti teške pljačke (tada najveće u historiji Velike Britanije) preminuo je u 81. godini. Reynolds je proveo pet godina u bijegu od zakona, nakon čega je proveo devet godina u zatvoru, piše Daily Mail.

Policajac koji je istraživao zločin kaže da se Reynoldsova smrt desila samo nekoliko mjeseci prije 50. godišnjice pljačke koja je označila "kraj jedne ere“.

Smrt je objavio Reynoldsov sin Nick, jedan od članova benda Alabama Three.

Ovaj legendarni pljačkaš napisao je memoare "Autobiografija lopova“, a kritičari govore da je to jedna od najprosvjetljenijih knjiga o stvarnom zločinu ikada objavljena.

Velika pljačka voza desila se u ranim jutarnjim satima 8. augusta 1963., na željezničkom mostu u Buckingamshireu.

Reynolds i njegovih 16 saradnika isplanirali su operaciju u kojoj su napravili zasjedu vozu Kraljevske pošte, koji je prevozio 2,6 miliona funti, što bi danas odgovaralo vrijednosti od 40 miliona funti. Napali su radnike voza i pobjegli sa novcem, a prije toga su presjekli sve obližnje telefonske linije kako žrtve ne bi mogle pozvati pomoć.

Reynolds je, zajedno sa porodicom, napustio zemlju i skrasio se pod lažnim imenom prvo u Meksiku, a onda u Kanadi. Pri povratku u Britaniju je uhapšen i osuđen na 25 godina zatvora. Pušten je 1978. godine i držao se daleko od očiju javnosti, za razliku od svog kolege Ronnieja Biggsa, koji je i dalje punio naslovnice kao bjegunac u inozemstvu.

Reynolds je posljednje godine svog života proveo je u Croydonu, Surrey, i bio je veoma lošeg zdravlja.

"Mogu potvrditi da je umro u snu. Nije se osjećao dobro posljednjih dana i ja sam brinuo o njemu“, izjavio je Reynoldsov sin Nick.

Leonard Nipper Read, policajac koji je progonio pljačkaše nakon zločina izjavio je za Guardian kako je to zaista kraj jedne ere.

"Bila je to zaista dobro organizovana operacija, a Reynolds je bio pionir. To je djelić historije“, izjavio je Read za Guardian.