Vojvoda od Edinburgha
55

Preminuo britanski princ Philip (99), suprug kraljice Elizabete

N. V.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug engleske kraljice Elizabete II, umro je u 99. godini, objavila je to kraljevska porodica.

"Njegovo kraljevsko visočanstvo preminulo je mirno jutros u dvorcu Windsor", saopćili su iz kraljevske porodice.

Philip i kraljica bili su u braku više od 70 godina, što ga je učinilo najdugovječnijim supružnikom vladajućeg britanskog monarha.

Philip je rođen na grčkom ostrvu Krf 10. juna 1921. godine, roditelji su mu bili grčki princ Andrew i princeza Alice od Battenberga.

Školovao se u Velikoj Britaniji, a tokom Drugog svjetskog rata je s Kraljevskom mornaricom učestvovao u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku.

Godine 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolje Grčke i Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten. Osim toga, bitno je navesti da je, nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo.

Oženio se 1947. godine Elizabetom II, tada prestolonasljednicom britanske krune, s kojom ima četvero djece - princa Charlesa, koji je princ od Walesa i prestolonasljednik, zatim princezu Anne, princa Andrewa, vojvodu od Yorka, i princa Edwarda, koji je grof od Wessexa.