{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Bob Simon, reporter "60 minuta" koji je izvještavao o genocidu u BiH

12.2.2015. u 08:20
29
18
Preminuo Bob Simon, reporter "60 minuta" koji je izvještavao o genocidu u BiH
29
Preminuo Bob Simon, reporter "60 minuta" koji je izvještavao o genocidu u BiH
Reporter CBS-ove emisije "60 minuta" Bob Simon, koji je izvještavao sa ratišta u Vijetnamu, o Zaljevskom ratu, ali i o genocidu u BiH, preminuo je u srijedu u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u New Yorku. Imao je 73 godine.
Simon je osvojio najveću novinarsku nagradu Univerziteta Columbia Alfred I. duPont za prilog "Shame for Srebrenica" u kojem je u okviru emisije "60 minuta" izvještavao o genocidu tokom rata u BiH.

"Ovo je užasan gubitak za sve nas u CBS Newsu. To je velika tragedija, a još gore je što je u saobraćajnoj nesreći poginuo muškarac koji je izbjegao smrt u mnogo težim situacijama u kojima se rijetko koji novinar nađe u modernim vremenima... Nedostajat će nam", rekao je Jeff Fager, izvršni urednik "60 minuta".

Simon se smatra elitnim novinarima koji su karijeru izgradili izvještavajući sa ratišta 1960-ih godina. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja. Od 1996. godine dio je ekipe "60 minuta".

Posljednja njegova priča u vezi je sa koptskim kršćanima koji su zarobljeni u egipatskim političkim nemirima, te o situaciji u Fukushimi tri godine nakon kraja trostruke tragedije - zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe. Za priču iz Centralne Afrike o jedinom simfonijskom orkestru u kojem su svi crnci dobio je Peabody nagradu i Emmy. Priča o orkestru u Paragvaju, o ljudima koji svoje instrumente prave od otpadaka koje pronađu u smeću donijela mu je Emmy.

Obišao je veliki broj zemalja svijeta iz kojih je donosio predivne, ali i šokantne priče. Bio je zarobljen u Iraku na početku Zaljevskog rata u januaru 1991. godine. U zatvoru je proveo 40 dana, a iz tog iskustva nastala je i njegova knjiga "40 dana". No, vratio se ponovo u Irak 1993. godine da izvještava o bombardovanju Iraka. Izvještavao je sa ključnih sastanaka SAD-a s drugim zemljama, poput Izraela tokom invazije na Liban i Gazu, te sa ratnih zona poput Perzije, Kipra, Portugala, američke intervencije u Grenadi, Somalij i Haitiju.

Dobio je i sportski Emmy za izvještavanje sa Zimskih olimpijskih igara 1994. godine u Norveškoj. Edward Weintal nagradu osvojio je za izvanredno izvještavanje o vanjskoj politici i diplomatiji.

CBS Newsu pridružio se 1967. godine kao reporter i kao urednik u New Yorku. Pratio je hapšenja u kampusu, proteste, kao i kongrese Demokratske i Republikanske stranke. Služio je američku vojsku (1964-1967). Diplomirani je profesor historije. Oženio se producenticom CBS Newsove emisije "60 minuta" Francoisom s kojom je dobio kćerku Tanyju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: