U 81. godini
5

Preminuo bivši ministar u vladi Angele Merkel Wolfgang Schauble

M. G.
Čuveni njemački političar i jedan od najistaknutijih članova CDU-a Wolfgang Schauble umro je u 81. godini potvrđeno je za njemačku novinsku agenciju DPA.

Schauble je bio u vladi Angele Merkel tokom dužničke krize u eurozoni, a oblikovao je politiku Njemačke na brojnim visokim položajima - uključujući i ministra unutrašnjih poslova, ministra finansija i predsjednika njemačkog Bundestaga.

Političar CDU-a je bio član njemačkog Bundestaga od 13. decembra 1972. godine. Schauble, koji je rođen u Frajburgu 18. septembra 1942. godine, uvijek je direktno biran u parlament u svojoj izbornoj jedinici Offenburg u Badenu.

"Ovo je jedinstveno u istoriji njemačkog parlamentarizma", rekla je političarka SPD-a Barbel Bas na Schaubleovoj 50. godišnjici kao poslanika prošle godine. Bas je preuzela dužnost predsjednika Bundestaga od Schaublea nakon saveznih izbora 2021. godine.

Karijeru je započeo u okružnom sudu u Ofenburgu 1978. Njegova politička karijera je počela 1969, a već tri godine kasnije izabran je u Bundestag tako što je osvojio mjesto izborne jedinice u Ofenburgu.

Njegova ministarska karijera počela je 1984. kada ga je kancelar Helmut Kohl imenovao za ministra za specijalne poslove. Godine 1989. imenovan je za ministra unutrašnjih poslova i vodio je pregovore za ponovno ujedinjenje u ime Savezne Republike Njemačke.