Svijet
0

Preminuo akademik Fabijan Trubelja

FENA
Split
Split
U Splitu je jučer preminuo istaknuti naučni radnik i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Fabijan Trubelja (1927.-2007.).

Kako je saopćeno iz ANU-a BiH, Trubelja je bio jedan od osnivača i organizatora Katedre za geologiju Univerziteta u Sarajevu, a posebno je zaslužan za razvoj savremenog mineraloško-petiografskog laboratorija.

Nemjerljive su njegove zasluge za rad u oblasti mineralogije s kristalografijom i u problematici vezanoj za istraživanje boksita. Bio je prvi moderni istraživač bosanskih ofiolita.

Akademik Trubelja nesebično je vodio obrazovanje velikog broja studenata na postdiplomskom studiju, a bio je i član Međunarodnog udruženja za proučavanje boksita, oksida i hidroksida aluminija (ICSOBA), Geološkog društva BiH i Hrvatskog geološkog društva.

Tvorac je kapitalnog djela "Minerali Bosne i Hercegovine" iz oblasti rudnog blaga zajedno s prof. dr. Ljudevitom Barićem.

Ostat će u trajnom sjećanju mnogih generacija studenata, saradnika i kolega. Smrt akademika Trubelje veliki je gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti BiH čiji je bio dugogodišnji član.

Sahrana će biti obavljena u Splitu 12. aprila u 16.30 sati na Gradskom groblju Lovrinac, a zajednička komemorativna sjednica ANU-a BiH i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu održat će se 17. aprila u 12.00 sati u prostorijama ANUBiH.