{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminula Susan Sontag

N
29.12.2004. u 13:47
0
0
Preminula Susan Sontag
0
Preminula Susan Sontag
Susan Sontag, jedna od najrespektabilnijih američkih spisatelja svoje generacije i žestoka aktivistica za ljudska prava koja je bila protivnica rata u Vijetnamu, umrla je jučer u svojoj 71. godini.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Njen sin David Rieff kazao je da je uzrok smrti jedan od najsmrtonosnijih oblika leukemije.

Napisala je jednu od najprodavanijih historijskih novela ''The Volcano Lover'', a 2000. dobila nagradu National Book Awarda za historijsku novelu '' In America''. Međutim, najveća postignuća ostvarila je kao esejist.

Kći prodača namještaja Sontag je rođena kao Susan Rosenblatt u New Yorku 1933. Svoje rano djetinjstvo provodi u Tucsonu i Los Angelesu. Majka joj je bila alkoholičarka, a otac umire kada je Susan imala pet godina.

Supruga Philipa Rieffa, psihosociologa i historičara, upoznaje na Univerzitetu u Chicagu. Sina Davida dobivaju 1952., a sredinom 1960-ih se rastaju.

Napisala je scenarije za kratke filmove - "Duet for Cannibals" 1969. i "Brother Carl" 1971., oba u Švedskoj, zatim "Promised Lands" 1974. u Izraelu za vrijeme rata 1973. i "Unguided Tour" 1983., te drame "The Benefactor" i "Death Kit".

Njeni najkasniji teatarski komadi su bili interpretacija Beckettove drame ''U iščekivanju Godota'' 1993. u okupiranom Sarajevu u kojem provodi šest godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: