Svijet
7

Preminula sekretarica Josepha Goebbelsa

Klix.ba
Brunhilde Pomsel
Brunhilde Pomsel
Brunhilde Pomsel, sekretarica nacističkog ministra Josepha Goebbelsa, umrla je u 106. godini, javlja BBC.

Pomsel je zbog svog posla bila veoma bliska s Goebbelsom, jednim od najvećih ratnih zločinaca 20. stoljeća. Ona je bila jedan od posljednjih članova nacističke hijerarhije, a o svojim iskustvima je govorila tek u starosti.

U nedavno objavljenom dokumentarcu je rekla da nije znala ništa o ubistvima šest miliona Jevreja tokom holokausta. Dodala je da ne osjeća krivnju osim ako je "kriv cijeli njemački narod".

Pomsel je rođena u januaru 1911. godine, a kao tinejdžerka je radila za Jevreja koji se bavio osiguranjima. Iako je uvijek bila apolitična, priključila se Nacističkoj partiji 1933. godine te se zaposlila na Njemačkom nacionalnom radiju. Sekretarica Josepha Goebbelsa je postala 1942. godine tokom rata, kada je on bio ministar javnog prosvjetljenja i propagande. Goebbelsa je opisala kao zgodnog muškarca koji je bio malo nizak, uredan i lijepo obučen, ali arogantan.

Dodala je da je kao sekretarica znala veoma malo o nacističkim nedjelima tokom holokausta.

Njena prijateljica Jevrejka Eva Lowenthal nestala je u novembru 1943. godine. Šezdeset godina kasnije Pomsel je otkrila da je umrla u Auschwitzu.

Pomsel su krajem Drugog svjetskog rata zarobile sovjetske trupe te je provela pet godina u logorima. Kada je oslobođena, nastavila je raditi u medijima.

O radu za Goebbelsa nije govorila sve do 2011. godine. Preminula je u Minhenu nekoliko sedmice prije 106. rođendana.