Nacionalni heroj
1

Preminula Sally Ride, prva Amerikanka u svemiru

Klix.ba
Sally Ride (Foto: AFP)
Sally Ride (Foto: AFP)
Sally Ride, prva Amerikanka u svemiru, je preminula u 61. godini, 17 mjesci nakon što joj je dijagnosticiran rak pankreasa.

U svemir je poletjela sa šatlom Challenger u junu 1983. godine. Ride nije i prva žena u svemiru, ta čast je u junu 1963. godine pripala Ruskinji Valentini Tereshkovoj.

Od dana kada je Ride poletjela pa do danas, više od 45 žena iz cijelog svijeta je letjelo u misijama u svemir.

Preminula u ponedjeljak u La Jolli u Californiji. U svom životu je stekla četiri univerzitetske diplome, uključujući i doktorat iz fizike.

"Kao prva Amerikanka u svemiru, Sally je bila nacionalni heroj i veliki uzor", rekao je američki predsjednik Barack Obama u izjavi.

Ride je rođena i odrasla u Los Angelesu. Doktorat iz fizike je dobila na Univerzitetu Stanford. NASA-i se priključila 1978. godine. Od preko 8.000 ljudi koji su aplicirali za posao, Ride je bila jedna od 35, koji su izabrani da prođu trening za astronauta.

Nakon što je napustila NASA-u, radila je kao profesorica na Univerzitetu u Californiji.

"Činjenica da sam ja trebala biti prva Amerikanka u svemiru je sa sobom nosila velika očekivanja. Tada nisam mnogo razmišljala o tome, ali sam mnogo cijenila čast koja mi je uakzana", kazala je Sally Ride u intervjuu 2008. godine.