Izvještavala iz Sarajeva za CNN
0

VIDEO / Preminula neustrašiva snimateljka Margaret Moth

Sarajevo-x.com
Margaret Moth, CNN-ova snimateljka i novinarka preminula je danas u 59. godini života u Rochesteru, Minnesota, nakon duge i teške borbe s rakom debelog crijeva.

Nerustrašivu novinarku mreže CNN pamte i Sarajlije. Ona je 1992. godine snimala i izvještavala sa ulica Sarajeva gdje ju je u lice pogodio snajperski metak. No, tada je preživjela i metak, i nekoliko operacija koje su uslijedile, nakon čega je zaražena hepatitisom C.

Samo šest mjeseci nakon što joj je snajper izbio zube, otkinuo dio jezika i oštetio vilicu Moth se vratila u Sarajevo, našalivši se tada kako ide naći svoje zube. Njen osmijeh i njen karakteristični humor uslijed ratnog ludila u Sarajevu uveseljavao je mnoge.

No, prije tri godine joj je dijagnosticiran rak debelog crijeva. Danas je neustrašiva Moth preminula i ostavila veliku prazninu za sobom.

Njene kolege tvrde kako je bila veoma draga osoba sa karakterističnim smislom za humor. Veoma je voljela svoj posao i bila je veoma poznata u svijetu dokumentaraca.

Izvještavala je i snimala na brojnim ratištima. Bila je veoma cijenjena. O njoj je snimljen i dokumentarac "Neustrašiva: Priča Margaret Moth" u kojem o njoj govore njene kolege sa CNN-a.