Svijet
1

Preminula najstarija Jevrejka na svijetu

Klix.ba
Evelyn Kozak
Evelyn Kozak
Najstarija Jevrejka na svijetu, Evelyn Kozak, čija je porodica pobjegla od antisemitizma u Rusiji tokom 1880-ih godina, preminula je u 113. godini.

Kozak je preminula od posljedica srčanog udara, a pokopana je pored svojih roditelja na groblju u Brooklynu (SAD), saopćila je njena unuka Brucha Weisberger. Bila je najstarija Jevrejka na svijetu te sedma najstarija osoba uopće.

Serija moždanih udara, prije tri godine, paralizovala joj je desnu stranu, ali joj je um ostao oštar, navodi njena unuka, sa čijom je porodicom Kozak živjela posljednje tri godine.

"S obzirom na to koliko je bila stara, očekivali smo da će živjeti zauvijek. Bila je snažna i nevjerovatna", rekla je Weisberger.

Kozak je rođena u porodici sa devetero djece, 14. augusta 1899. godine, u njujorškom naselju Manhattan. Njena porodica je u SAD pobjegla od antisemitskih napada u Rusiji.

Veliki dio svog života provela je u Miamiju, gdje je godinama vodila pansion.

"Ponekad je govorila: 'Uvijek sam pokušavala da pomognem svima i da nikoga ne povrijedim'. Čak i kada su joj govorili da to nisu njena posla, ona ih je tako shvatala. Govorila je da je dobra savjest ključ dugog života", kaže Weisberger.

Udavala se dva puta, a iza nje je ostalo petero djece, 10 unučadi, 28 praunučadi i jedan prapraunuk.