Arfa Karim je imala samo 16 godina
0

Preminula najmlađa osoba na svijetu s certifikatom Microsofta

Sarajevo-x.com
Šesnaestogodišnja Arfa Karim iz Pakistana, najmlađa osoba na svijetu koja je posjedovala certifikat Microsofta, izgubila je bitku za život. Ona je prije 20 dana doživjela napad epilepsije i srčani udar. Nažalost, ljekari se nisu uspjeli izboriti za njen život.

Sa samo devet godina Arfa Karim je dobila certifikat Microsofta i tako postala najmlađi MCP (Microsoft Certified Professional). Nakon toga Arfu je Bill Gates lično pozvao da posjeti Microsoft što joj je donijelo veliku slavu i u njenoj zemlji.

Dala je brojne intervjue i gostovala je u mnogim televizijskim emisijama. Također, nagrađivana je i u svojoj zemlji za zasluge u oblasti nauke i tehnologije.

Nažalost, djevojčica je patila od napada epilepsije, a krajem prošlog mjeseca doživjela je težak napad i srčani udar nakon čega je ostala u komi.

Prema navodima pakistanskih medija, Bill Gates je nudio da plati liječenje djevojčice u SAD-u. Međutim, pakistanski ljekari su smatrali da je previše rizično da je u takvom stanju transportuju u SAD.

"Ponosan sam na svoju kćerku. Bila je mnogo pametnija od djece u njenoj dobi. Shvatili smo da je genije još dok je imala dvije godine. Oduvijek je bila kreativna, a učitelji su naprosto bili šokirani time koliko zna i kakva sve pitanja postavlja", ispričao je otac Amjid Karim Randhawa.

Arfa će biti pokopana u rodnom selu Faisalabad.