Svijet
0

Preminula doajenka američkog novinarstva Helen Thomas

FENA
Helen Thomas
Helen Thomas
Doajenka američkog novinarstva Helen Thomas, koja je pokrivala mandate deset uzastopnih američkih predsjednika, koji datiraju otkako je u Bijeloj kući boravio John Kennedy, preminula je, javili su američki mediji.

Thomas je umrla u subotu u 92. godini. Ona je 57 godina radila u novinskoj agenciji United Press International (UPI), u početku kao dopisnica i nakon toga kao i šef biroa agencije u Bijeloj kući, prenosi Xinhua.

  • Bivša predsjednica Gridiron kluba Helen Thomas, naša prva članica, preminula je u subotu ujutru u svom stanu u Washingtonu nakon duge bolesti. Ona bi imala 93 godine narednog mjeseca - napisao je predsjednik Gridirona, Carl Leubsdorf u e-mail poruci poslanoj medijima.

Thomas, legendarna ličnost s brifinga za novinare u Bijeloj kući, penzionisala se nakon kontroverznih komentara koje je napisala u 2010. godini. Thomas, ondašnja šefica pres korpusa Bijele kuće, napisala je da bi Izrael "trebao otići dovraga iz Palestine" i dodala da bi Izraelci mogli "ići kućama, u Poljsku, Njemačku i Ameriku, ili bilo gdje drugdje".