"Seksistički komentar"
33

Premijerke Finske i Novog Zelanda oštro reagovale na pitanje jesu li se sastale jer su slične dobi

G. M.
Sanna Marin i Jacinda Ardern (Foto: Twitter)
Sanna Marin i Jacinda Ardern (Foto: Twitter)
Čelnice Novog Zelanda i Finske odbacile su sugestiju novinara da su dogovorile sastanak jer su "slične dobi".

Na konferenciji za medije u Aucklandu, šefice vlada Finske Sanna Marin i Novog Zelanda Jacinda Ardern rekle su da su se susrele jer su premijerke, a ne zato što su obje mlade liderke. Ardern je upitala da li bi se muški čelnici suočili s istim pitanjem.

Novinar novozelandske radijske mreže Newstalk ZB pitao je za razlog razgovora, rekavši: "Mnogi će se ljudi pitati jeste li se vas dvije susrele samo zato što ste sličnih godina i imate puno zajedničkih stvari".

Ardern je prekinula pitanje rekavši da se pita "je li iko ikada pitao Baracka Obamu i Johna Keya jesu li se sastali jer su bili iste dobi". Bivši američki predsjednik Barack Obama i bivši novozelandski premijer John Key rođeni su u razmaku od nekoliko dana 1961. godine.

Ardern (42) je dodala: "Mi, naravno, imamo veći udio muškaraca u politici, to je realnost. Budući da se dvije žene susreću, to nije samo zbog njihova spola".

Marin, koja ima 37 godina, složila se i rekla da su se sastali jer su premijerke. Ona je na Novom Zelandu na svojoj prvoj službenoj turneji i prva je finska premijerka koja je posjetila tu zemlju.

Tokom bilateralnog sastanka, čelnice su razgovarale o nekoliko važnih pitanja, uključujući globalnu ekonomsku krizu i troškove života.